Vad du kan göra själv för att undvika förstoppning

Förstoppning kan alla råka ut för och det går inte alltid att veta varför. Men det kan finnas vissa samband mellan livsstil och hård mage. Genom att ändra på en del av dina vanor kan du själv hjälpa till att undvika förstoppning.

Dricka mer
Torr avföring blir lätt hård. Drick ett extra glas vatten till maten – särskilt om du äter fiberrik kost.

Äta mer fiberrik mat
Fibrer från grönsaker, gryn, viss frukt och fullkornsprodukter kan hjälpa magen att hålla tarminnehållet mjukt. Minska på ljust bröd, pasta och vitt ris.

Motionera
Regelbunden motion hjälper tarmarna att göra sitt jobb.

Gå på toa!
Vänta inte när kroppen säger till att det är dags att gå på toa. Om du håller igen kan förstoppningen förvärras. Försök att gå på toa regelbundet – efter att du ätit brukar vara ett bra tillfälle.

Minska på stressen
En del upplever att de lättare blir förstoppade när de är stressade i vardagen. Motion kan också hjälpa mot att lindra stress.

Laxerande läkemedel har bäst bevisad effekt!
Förändrade mat- och motionsvanor kan hjälpa till, men det som har bäst bevisad effekt vid förstoppning är laxerande läkemedel, som finns receptfritt på apotek.

MOVICOL® är ett osmotiskt laxermedel som gradvis mjukar upp avföringen så att den lättare kan passera i tarmen – en mjukstart för hårda magar!

Gå på toa som vanligt inom 1–2 dygn.

Recetpfritt på apotek när du behöver.

Därför bli man förstoppad

Stress och slarv med maten?
Alla blir hårda i magen ibland.

Så använder du MOVICOL®

Drickfärdig eller i dospåse – MOVICOL® är enkel att använda.

Norgine
Norgine