Vad hjälper mot förstoppning?

5 min read
|
July 24, 2024
|
woman drinking
Movicol®

Enligt en undersökning utförd av Movicol® upplever 77 % av de tillfrågade förstoppningssymtom minst några gånger om året – så om du också lider av trög mage och symtom på förstoppning är du inte ensam. Och om du undrar hur du ska behandla förstoppning eller tidiga tecken på trög mage är du inte ensam.
Lyckligtvis finns det ett antal saker som förebygger, lindrar och hjälper mot förstoppning. Några av de mest effektiva metoderna handlar helt enkelt om att prioritera en hälsosam kost, hålla sig tillräckligt hydrerad och få tillräckligt med motion.

Nedan har vi samlat information om vad du kan göra om du upplever symtom på trög mage och förstoppning – antingen genom livsstilsförändringar och – om det inte hjälper – olika typer av laxermedel.

Livsstilsförändringar

Det finns ett antal livsstilsförändringar du kan göra, som inte bara lindrar symtom på trög mage eller förstoppning här och nu, utan också minskar risken för att det händer igen i framtiden.

Här är tre områden du bör titta på: kost, hydrering och motion.

Kost

En undersökning utförd av Movicol® visar att 43% av de tillfrågade ändrar sin kost när de känner sig förstoppade. Och det kan vara en mycket bra idé, eftersom positiva förändringar i din kost kan hjälpa till att få i gång tarmens naturliga rytm och upprätthålla ett mer regelbundet tarmmönster.

En av de saker du kan göra är att titta på ditt intag av fibrer – och försöka öka det om du inte får i dig tillräckligt. Fibrer spelar en avgörande roll för en mjuk och hydrerad avföring.

Fibrer är en grupp särskilt grova kolhydrater som inte kan brytas ner helt av mänskliga matsmältningsenzymer. I stället gör de din avföring fylligare och hjälper den att behålla vattnet som gör den tillräckligt mjuk för att lätt röra sig genom – och ut ur – ditt matsmältningssystem. En fiberfattig kost kan därför bidra trög mage och symtom på förstoppning.

Ditt rekommenderade dagliga fiberintag varierar beroende på hur gammal du är. I tabellen nedan kan du se hur mycket fibrer du bör sikta på att få i dig varje dag:

Rekommendationer för dagligt fiberintag:

Ålder Fibrer (gram per dag)
Barn 12–16 25 g
Vuxna 30 g

 

Fiberrika livsmedel inkluderar frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, frön och baljväxter. Nedan har vi listat ett antal fiberrika livsmedel  tillsammans med deras fiberinnehåll per 100 g:

 

Typ av livsmedel Fibrer totalt per 100 g
Spannmål och kolhydrater
Fullkornsbröd (två skivor) 7.0 g
Fullkornspasta (kokt) 4.2 g
Frukt och grönsaker
Fikon 6.9 g
Jordgubbe 3.8 g
Palsternacka (kokt) 4.7 g
Broccoli (kokt) 2.8 g
Nötter och frön
Mandel 7.4 g
Jordnötter 7.6 g
Sesamfrön 7.9 g
Solrosfrön 6.0 g
Ärtor och bönor
Ärtor (kokta) 5.6 g
Vita bönor (i tomatsås) 4.9 g
Gröna bönor (kokta) 4.1 g

 

Förutom att vara uppmärksam på ditt fiberintag och kanske inkludera mer fibrer i din kost om du inte får i dig tillräckligt, upplever vissa människor också lindring genom andra livsmedel. Det kan till exempel vara hela linfrön (max 2 matskedar och inte krossade linfrön) eller katrinplommon, som är välkända för att lindra förstoppning.

Goda råd om du ökar ditt fiberintag

Om du ökar ditt fiberintag, kom ihåg att öka ditt vätskeintag också. Fibrer drar in vatten i tarmen, så du kan bli uttorkad om du inte dricker tillräckligt. Ett annat bra råd är att öka ditt fiberintag gradvis, så att tarmen får tid att anpassa sig. På så sätt undviker du obehag som uppblåsthet och flatulens.

Om du har en mag-tarmsjukdom rekommenderar vi alltid att du pratar med din läkare eller en dietist innan du ökar ditt fiberintag avsevärt.

Vad är fiber?

Fibrer är en grupp grova kolhydrater som kroppen inte helt kan bryta ner. Därför hjälper fibrer till att göra avföringen fylligare och hjälper den att behålla vattnet som gör den tillräckligt mjuk för att lätt röra sig genom tarmarna. Om du inte äter tillräckligt med fibrer kan din avföring bli torr och hård, vilket leder till förstoppning.

woman drinking

Hydrering

Att dricka mycket vatten för att hålla sig hydrerad är viktigt för att upprätthålla ett välfungerande matsmältningssystem och en hälsosam kropp i allmänhet.

En hälsosam, normal avföring innehåller 75 % vatten, vilket bidrar till att hålla den mjuk och hjälper den att röra sig lättare genom matsmältningssystemet. Om du har problem med att bli av med avföringen kan det bero på att du har brist på vatten eller är uttorkad.

När avföring rör sig för långsamt förlorar den nämligen fukt till resten av kroppen och blir hårdare, torrare och får svårare att passera – det blir med andra ord en hård avföring.
Att vara uppmärksam på ditt vätskeintag och dricka mycket vatten innebär minskad risk att vätskan dras ut ur avföringen.

Hur mycket vatten ska vi dricka?
Under normala förhållanden bör vi dricka 1 till 1,5 liter vatten per dag för att hålla oss tillräckligt hydrerade. Om vi inkluderar den vätska vi får från maten behöver vi 2 till 2,5 liter vätska per dag. Om vi är mycket fysiskt aktiva eller om vädret är varmt, behöver vi mer vatten. Det gäller även vid trög mage eller förstoppning. Här kan ett extra glas vatten vid måltiderna hjälpa dig att hålla dig hydrerad – särskilt om du också har ökat ditt fiberintag (se avsnittet om “Kost”).

Hälsosam avföring innehåller 75 % vatten, vilket gör den mjuk så att det blir lättare för den att passera när du går på toaletten. Dessutom behöver dina tarmar vatten för att hjälpa till att flytta din avföring på det mest optimala sättet. Det är därför det är så viktigt att hålla sig hydrerad genom att dricka tillräckligt med vatten. Normalt bör vi dricka 1 till 1,5 liter vatten per dag för att vara optimalt hydrerade, men vid förstoppning kommer ett extra glas vatten vid måltiderna att vara nödvändigt.

Woman with grey hair drinks from glass

Motion

Att hålla sig aktiv är också viktigt för att din kropp ska upprätthålla en god tarmfunktion – därför att när du håller din kropp i rörelse håller du också din avföring i rörelse.

Träning stimulerar muskelrörelserna i tarmen. Dessa rörelser kallas peristaltik och är den mekanism som hjälper dina tarmar att flytta avföring genom tjocktarmen.

Resultatet av att hålla sig aktiv och därmed stimulera tarmrörelserna är att avföringen rör sig snabbare och med mindre ansträngning genom matsmältningssystemet. Och genom att minska den tid som avföringen tillbringar i kroppen minskar du också risken för att vattnet i avföringen absorberas. På så sätt förblir avföringen hydrerad, vilket gör den mjukare och lättare att bli av med.

Hur mycket träning rekommenderas?

Om du vill träna för att förebygga eller göra något åt förstoppning behöver du inte nödvändigtvis träna intensivt. Lätta eller måttliga övningar, promenader, jogging, simning eller stretching kan alla hjälpa till att få i gång en trög mage igen.

Mängden och typen av träning som rekommenderas kan variera beroende på din ålder:

Vuxna bör sikta på minst 150 minuters träning med måttlig intensitet eller 75 minuters högintensiv träning per vecka, jämnt fördelat över 4-5 dagar.

Äldre som har svårt att klara av mer intensiv träning kan ändå ha nytta av lättare övningar som promenader, stretching och yoga utan att bli överbelastade, men samtidigt få upp pulsen lite. När du blir äldre är det bra att stärka din balans, smidighet och styrketräning i den mån det är möjligt, så att det blir lättare att klara av vardagen och förebygga skavanker. Till och med att göra en kopp te eller dammsuga räknas som lätt motion. Lite aktivitet är bättre än ingen, så länge det är inom ens egna gränser.

Gravida kvinnor rekommenderas att följa samma riktlinjer som vuxna, med förbehållet att graviditeten är okomplicerad och att aktivitetsnivån efter graviditeten speglar aktivitetsnivån före graviditeten – så börja inte träna hårt om du inte var väldigt aktiv innan du blev gravid. Med det sagt är promenader, simning och yoga alla bra graviditetsövningar. Kontakta din vårdgivare för ytterligare vägledning.

Äldre personer eller gravida kvinnor kan vid vissa tidpunkter vara mer benägna att få förstoppning.

Att röra på sig är bra – även för att förebygga och lindra trög mage och förstoppning. Vid träning stimulerar du musklerna i tarmarna, vilket innebär att avföringen flyttas snabbare och mer effektivt genom matsmältningssystemet. Detta ger tarmarna mindre tid att absorbera vätska från avföringen vilket gör den hård.

Man drinking

Läkemedel mot trög mage och symtom på förstoppning

Ibland kan du göra allt rätt med din kost, hydrering och träning och ändå upptäcka att du har trög mage eller symtom på förstoppning. Det finns ett antal typer av läkemedel för att behandla förstoppning som kan tas på olika sätt:

Pulver som löses upp i vatten och sedan dricks.
Vätskor som kan drickas omedelbart.
Vätskor som ska spädas ut i vatten och drickas.
Tabletter som tas via munnen (oralt).
Suppositorier/stolpiller som förs in och löses upp i ändtarmen.
Klysma, som ges genom ändtarmen, som en flytande lösning.

Även om produkter mot förstoppning kan tas på olika sätt, fungerar de i princip på ett av tre sätt: genom att fylla avföringen med fibrer, eller genom att dra vatten till avföringen för att mjuka upp den så att den passerar lättare, eller genom att stimulera musklerna i tarmen att flytta avföringen.

Det finns fyra olika typer av laxermedel:

Stimulerande laxermedel. De stimulerar musklerna i tarmarna för att främja tarmrörelser, även kallad peristaltik. Därför kallas denna typ också peristaltikfrämjande medel.
Mjukgörande medel för avföring. Medlen kallas också lavemang och verkar mer lokalt i ändtarmen genom att avföringen mjukas upp så att hård och klumpformad avföring löses upp.
Osmotiska laxermedel. Dessa drar in vatten i avföringen, mjukar upp avföringen och ökar avföringsvolymen. Tillsammans ger detta en laxerande effekt.
Bulkbildande laxermedel. Dessa har ett högt innehåll av fibrer, vilket gör avföringen större, mjukare och lättare att bli av med.

Kontakta alltid ditt apotek för råd och vägledning om du behöver ett laxermedel som det ovan.

Vilken behandling mot förstoppning är bäst för mig?

Att välja rätt förstoppningsprodukter beror till stor del på vilken typ av lindring du föredrar och vad som passar dina omständigheter bäst.

Fråga apotekspersonal eller läkare vilket laxermedel som är rätt för dig. Här får du också råd och vägledning om hur du använder dem.

Det är också värt att komma ihåg att laxermedel inte är rätt val för alla; om du har vissa tarmsjukdomar som ulcerös kolit, eller Crohns sjukdom eller toxisk megakolon, är det en bra idé att tala med din läkare innan du påbörjar någon behandling.

Var köper jag laxermedel?

De flesta laxermedel finns receptfria på apoteket, där du också kan få råd och vägledning om behandlingen. Vissa laxermedel kan också köpas i livsmedelsbutiker, medan andra kräver att du får ett recept från din läkare.

 

Du bör alltid söka råd från din läkare om din tröga mage eller förstoppning varar i mer än två veckor, eller om du upplever svår smärta eller blod i avföringen. Du bör också kontakta din läkare om du upplever förstoppning som en biverkning av medicinen du tar och inget av ovanstående råd har hjälpt.

Känner du till Movicol®?

Om du lider av hård avföring eller förstoppning kan Movicol® kanske hjälpa. Movicol® är ett laxermedel som används för att behandla förstoppning hos vuxna och ungdomar från 12 år och uppåt. Movicol® innehåller makrogol, som som drar in vatten i tarmen och gör din avföring hydrerad, mjuk och lättare att få ut.

Behandlingstiden med Movicol® kan variera, men den varar vanligtvis inte längre än 2 veckor. Kontakta din läkare om du behöver fortsätta behandlingen längre än så. Orsaken till förstoppningen bör utredas om det finns ett dagligt behov av Movicol®.

Vid förstoppning är det viktigt att dricka ordentligt så att man får i sig den dagliga rekommenderade mängden vätska. Vätskan i Movicol® ersätter inte det vanliga vätskeintaget. Ett tillräckligt vätskeintag måste upprätthållas.

Du ska inte ta Movicol® om din läkare har talat om för dig att du har förträngningar i tarmen (tarmobstruktion, ileus), sår i tarmväggen, eller en allvarlig inflammatorisk tarmsjukdom som ulcerös kolit, Crohns sjukdom eller toxisk megakolon.

Movicol kan användas under graviditet och amning. Om du är gravid, försöker bli gravid eller ammar, rådfråga apotekspersonal eller läkare innan du tar Movicol®.

Läs mer i produktinformationen längst ner på denna sida.

Läs även bipacksedeln för korrekt användning, dosering och information om eventuella biverkningar av Movicol®.